Teknoloji

İç Isıtma Boşa Gidiyor

Küresel enerjinin %47 sini iç ısıtmaya harcanıyor. Bu harcamaların bir çoğu da muhafaza edilebilir sıcaklıklar oluşturmuyor. Dış cephe kaplama , daha korunaklı yapılar bu oranı düşürse de nüfus artışına göre yeterli değil. Bu durumun farkında olan bilim insanları iç mekanı ısıtmak yerine giyilen elbiseleri ısıtma fikrini ortaya attı ve çalışmaya başladı. En başta sadece savunma sanayinde askerleri ısıtmak için geliştirilen cep yamaları ve elbise yamaları yıllardır farklı kimyasallarla üretilerek askerlere dağıtılıyor. Piyade , Jandarma veya İstihkam olarak askerlik yapanlar bilir ,cep sobası olarak adlandırılan bir avuç toz sertçe ovalandığında ısınmaya başlar ve neredeyse 45 dk kadar ısıtır. 

Diğerlerinden %70 Verimli

Bu durumu sürtünme ve herhangi bir tetikleme olmadan gerçekleştirmek için Rutgers üniversitesi bilim insanları farklı bir metot geliştirdi. Daha önce yapılan ısıtma yamalarına göre %70 verimle çalışan bu yama polyester ipliklerle saç telinden binlerce kat daha ince gümüş tellerin birleştirilmesinden oluşuyor. Işın demeti bu yamaya çarptığında yama ısınmaya başlıyor. 

Büyük soğuk mekanlarda çalışmak zorunda olan işçilere çalışılabilir bir iş ortamı sunmak için işçilere ya ısı kaynağı imkanı verilir ya da bölgede konteyner ısı kaynakları bulundurulur. Bilim insanları bu tür ortamların ısıtılmasında kullanılan kaynağın %42 sinin boşa gittiğini belirterek gelecekte bu kaynağın daha faydalı kullanılabileceğini belirtiyor.


Giysilerinize Yüksek Teknoloji Isıtma Yamaları Dikin

https://news.rutgers.edu/energy-efficient-way-stay-warm-sew-high-tech-heating-patches-your-clothes/20181212#.XBallmgzbcc

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu